Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Elevi blăjeni, din nou la Festivalul "Flori de Speranță - Miss și Mister Down 2017" Cluj-Napoca

Elevii blăjeni (clasele IV-IX) Bălău Anda Cristina, Orian Dan Florin, Gînța Sebastian Gheorghe, Lațiu Ovidiu Cristian și beneficiarii SAMR - Filiala Blaj, Velicea Darius Ciprian și Trif Ioan Marius, au participat la Festivalul "Flori de Speranță - Miss și Mister Down 2017" Cluj-Napoca, de unde s-au întors acasă cu 3 premii principale. La spectacolul de talente susținut de tineri cu Sindrom Down au participat 26 de copii și tineri din București și județele Alba, Cluj, Dolj și Mureș.

Asociația Down - Centrul Educațional ”Raluca” Cluj-Napoca (DownCER) a organizat, în perioada 11-12 mai 2017, la sala Cinema Mărăști din Cluj-Napoca, a VI-a ediție a Festivalului "Flori de Speranță", spectacol de talente susținut de tineri cu Sindrom Down din toată țara. Participanții au fost 26 de copii și tineri din București și județele Alba, Cluj, Dolj și Mureș.Județul Alba a fost reprezentat de elevii învățământului special ai Liceului Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj și beneficiari ai Serviciului de Ajutor Maltez în România – filiala Blaj, delegația fiind formată din: 6 copii cu părinții și 3 cadre didactice.

Evenimentul principal l-a constituit concursul ”Miss și Mister Down 2017”, cu următoarele secțiuni: defilare, proba de talent și proba de pictură/fotografie, precedate de un spectacol susținut de invitații speciali ai festivalului: Patricia Labou, trupa YES, Mădălina Ghiran, Șanta Lorena şi Școala Waldorf.

La proba de pictură, din cele două nominalizări acordate de specialiștii din domeniu, pictura tânărului Velicea Darius Ciprian, făcută sub îndrumarea doamnei profesor Păcurar Elena(voluntar), a obținut premiul I, precum și încurajări pentru a continua să picteze.

Elevii blăjeni (clasele IV-IX) Bălău Anda Cristina, Orian Dan Florin, Gînța Sebastian Gheorghe, Lațiu Ovidiu Cristian și beneficiarii SAMR - Filiala Blaj, Velicea Darius Ciprian și Trif Ioan Marius, au participat individual la fiecare probă, valorificându-și potențialul artistic și depășindu-și limitele, aducând acasă 3 premii principale.

Astfel:

- Bălău Anda Cristina: menţiune - o fire veselă și încrezătoare, cu zâmbetul mereu pe buze, a încântat publicul și juriul cu interpretarea unui colaj muzical, sub coordonarea profesoarei Pataki Ancuța;

- Orian Dan Florin: locul III - o fire timidă și cumpătată, și-a depășit emoțiile alături de mama lui printr-o interpretare coregrafica, Open Dance/Singin in the rain, coordonați de profesoara Mărginean Letiția Cornelia;

- Gînța Sebastian Gheorghe, o fire energică și curioasă de tot ceea ce-l înconjoară, s-a prezentat ca "Omul orchestră" în paşi de dans cu imitarea unor instrumente muzicale, coordonat de prof. Mărginean Letiția Cornelia;

- Lațiu Ovidiu Cristian: o fire tăcută și gingaşă, a prezentat un Dans popular, "Sunt bărbat cu pălărie", demonstrând frumusețea dansului popular românesc, coordonat de prof. Ciulea Maria;

- Trif Ioan Marius: s-a prezentat cu un Dans sportiv, "Sunt campion", coordonat de prof. Mărginean Letiția Cornelia;

- Velicea Darius Ciprian, un sensibil iubitor, alături de actori de la Teatrul de păpuși Princhindel Alba Iulia, coordonatori Popa Teodora, Ramona Mincu Benchea, Viorica Boda, Irina Melnic, Cristi Ghiviu, Rareş Porca, Cătălina Mihăilă, au prezentat Pantonima ,"Zbor", un moment plin de sensibilitate, cu un mesaj principal: orice este posibil, dacă avem pe cineva alături.

Alături de noi au fost și le mulțumim pe această cale celor care au făcut posibilă participarea: Liceul Tehnologic "Timotei Cipariu" Blaj, Serviciul de Ajutor Maltez în România - filiala Blaj, Teatrul Pinochio Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Florăria ,,Casa Florilor" Blaj, SC Ana Gik Tans, Apollo Probalast SRLValea Lungă și, nu în ultimul, rând cadrelor didactice care au fost, în toți acești ani, dedicați evoluției acestor "mesageri ai iubiri".

Festivalul "Flori de speranță", aflat la a VI-a ediție, a treia participare pentru delegația blăjeană, a impresionat prin entuziasmul și implicarea persoanelor cu Sindrom Down, deschiderea lor față de cei din jur, modul de relaționare și modul în care se respecta unii pe ceilalți. De la deschidere şi până la finalul evenimentului, spectacolul oferit a fost un model de fair-play, aplauzele și susținerea reciprocă a tuturor concurenților fiind un exemplu demn de a fi urmat și în cadrul altor competiții.

Asociația Down-Centrul Educațional "Raluca" Cluj-Napoca (DownCER) este un Centru multifuncțional pentru persoanele cu Sindrom Down, inaugurat în 2010, ce dispune de programe educaționale formale și non-formale care să acopere deprinderile de supraviețuire: autogospodărire, autoîngrijire, comunicare, orientare, comportare socială, folosirea banilor, achiziționarea de produse și utilizarea de servicii pentru adulții cu Sindrom Down, oferind acestora un grad sporit de autonomie. Centrul este coordonat de familia preotului Ioan și Adriana Avram și o echipă de voluntari formată din: medici, cadre didacice, psihologi, logopezi, asistenți sociali și studenți.

Informațiile au fost preluate din:
http://www.centruleducationalraluca.ro/Default.aspx

Mărginean Cornelia Letiția
Orian Monica

30.05.2017.